Hvem snakker Thunberg til?

Hvem snakker Thunberg til?

Under en middag i julen kom et middelaldrende familiemedlem med følgende utsagn: «Greta Thunberg er litt mye.» Denne uttalelsen overrasket meg, og jeg har tenkt på den siden. 

17 år gamle Thunberg har på kort tid rukket å bli selve symbolet på klimaaktivisme. Hun har stått på talerstolen foran statsledere i FN. I september ledet hun den største klimastreiken i historien. Time kåret henne til «Person of the Year 2019» i desember. Hennes saklige og konfronterende fremtoning og hennes ubøyelige engasjement for å kutte globale klimagassutslipp har inspirert millioner av mennesker til klimaopprør. 

For noen dager siden stod Thunberg nok en gang på talerstolen foran verdens mektigste menn og kvinner fra næringsliv og politikk i Davos. Hun understreket at «huset» vårt fortsatt brenner. Sammen med andre unge klimaforkjempere kom Thunberg med to krav til tilhørerne på WEF-konferansen, som det eneste mulige alternativ for å hindre at 1.5 graders-målet ikke overskrides: 

  • Umiddelbart stoppe alle investeringer i leting og utvinning av fossile brensler  
  • Umiddelbart stoppe all bruk av allerede utvinnede ressurser av fossile brensler

Mange vil kanskje kalle disse kravene «litt mye». Om man skummer kjapt gjennom diverse kommentarfelt i dagspressen virker det som det er flere middelaldrende nordmenn som bærer samme innstillig mot den svenske 17-åringen som mitt familiemedlem. 

Det slår meg at det enda er mange mennesker som ikke har forstått hvem Thunberg snakker til. Hennes agenda er ikke å gi oss gjennomsnittlige mennesker dårlig samvittighet for ikke å kildesortere godt nok, eller for å kjøre bil til jobben eller ikke å kutte ned på inntaket av rødt kjøtt. Thunberg henvender seg direkte til toppledere i de største sektorene, til politikere, til folk med makt og penger på vegne av oss gjennomsnittlige folk. 

Greta Thunberg har mer eller mindre blitt vår fremste soldat i slaget mot ødeleggelsen av menneskehetens trygge fremtid på kloden. Jeg håper at de middelaldrende familiemedlemmene våre kan la henne snakke i fred.

Skrevet av Christina Stensland Olsen for Om i Morgen Stiftelsen.

Bilde: https://www.thetrumpet.com/21753-greta-thunberg-and-the-rule-of-children (Mauro Ujetto/Nurphoto via Getty Images, redigert av Thale Meisfjord)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *