La oss bygge opp landet igjen!

La oss bygge opp landet igjen!

Dugnadsånden er ikke død! Nei, tvert imot, den er sprellende i live! Et verdensherskende virus var det som måtte sparke oss i gang igjen. Aldri før har jeg sett en nasjonal dugnad som dette. Det er helt utrolig!

Jeg har lært fra historien at det var dugnadsånden til nordmenn som bygde opp landet etter andre verdenskrig, men siden da har velstanden vår vært et hinder for denne innsatsen. Det har dessverre gått utover klimaet på jorden og livsgrunnlaget for fremtidens generasjoner. Her er noen ord fra ei som står i posisjon til å være med på å bygge opp landet etter pandemien. Nå har vi noen store valg rett foran nesen vår, og  jeg håper vi kan ta de kloke avgjørelsene sammen!

For lite blir gjort

Med en nasjonal dugnadsånd som har vært i dvale er det også kanskje forståelig at handling for klimakrisen har vært laber. Det har i lang tid vært en klar tale fra de fremste klimaforskerne verden over; vi må kutte klimagassutslipp for at vi skal unngå de verste konsekvensene av klimakrisen. Men kun nylig har vi snakket om hvilke tiltak vi kan gjøre for å få til dette; for å få til handling som monner, handling som betyr noe. Men, for lite blir gjort. 

Fornybarhåpet

Dette kan vi heldigvis gjøre noe med! Og i en tid som dette, hvor koronakrisen herjer og bryter ned deler av samfunnet, så viser nordmenn nok en gang solidaritet og dugnadsånd. Det er så tydelig. Vi kan hvis vi vil! Vi har det i oss å vise omsorg for de rundt oss og hjelpe systemet, enten det gjelder å stille til tjeneste på sykehus eller sykehjem, eller om det gjelder å sende en hilsen til venner, bekjente eller ukjente. Jeg tror ikke jeg har fått en mail eller melding som ikke har startet og sluttet med: “Håper det går bra med deg – Ønsker deg alt vel fremover.”

I skrivende stund: hjemme i vinduskarmen med selvpålagt hjemmekarantene.

Landets styresmakter har også i disse dager gått ut med råd for å bidra til å redusere koronakrisen. Da føler jeg på håp, for det viser at vi er i stand til å ta beslutninger. Hvor raskt disse beslutningene har kommet og hvor strenge rådene er kan dog diskuteres. Poenget mitt er: etter koronakrisen er mye av samfunnet svekket. Da er det viktig at vi fortsatt står sammen! Vi må bygge opp landet vårt igjen  – men denne gangen; mer bærekraftig og med mindre klimagassutslipp. Vi trenger kollektivtransport i byer, lyntog mellom de større byene, tverrfaglig utdanning, fornybar teknologi og fornybare selskaper. Det er nå vi kan gjøre det!

Fra høyre: Lise B. Apelthun & Silje Skjelsvik.
Vil la forurensende industrier ligge

I en presset økonomisk situasjon, er det lett å tenke seg at igangsatte omstillingsprogrammer og planlagte investeringer knyttet til fornybare energiløsninger må vike for å få «hjulene i gang». Men hvilke hjul er det vi skal få i gang? Kanskje vil denne situasjonen gi oss en unik mulighet til å virkelig omstille oss, la gamle og forurensende industrier, prosesser og produkter ligge, og bruke økonomiske muskler på å investere i den samfunnsutviklingen vi vet kan være bærekraftig over tid.

Av Hilde Holdhus og Karen Landmark, publisert i Harvest, 22.mars 2020

Nå bretter vi opp ermene, takler koronakrisen, også bygger vi opp igjen det grønne landet vårt. Fornybar-Norge. Jeg gleder meg.