Vintersport og klima/miljø

Vintersport og klima/miljø

For vintersportentusiaster er lite så umistelig som snøen. Men et paradoks er at både drift, produksjon og reising innenfor vintersporten resulterer i høye klimafotavtrykk som igjen kan gå utover snøens tilgjengelighet. FN’s klimapanel (IPCC) anslår at den globale oppvarmingen vil fortsette å øke hvis utslippene av klimagasser ikke reduseres, og at det i Norge vil bety høyere temperaturøkninger enn gjennomsnittet. Temperaturen i land som Norge vil øke mest om vinteren. Klima- og miljøorganisasjonen Protect Our Winters (POW) har gjort regnestykket enkelt: tar vi ikke vare på miljøet, får vi ikke beholde snøen. Årets vinter har vist at vi allerede lever i denne realiteten, vinteren har vært den mest snøfattige på lenge. Sportsforretninger har derfor overfylte utstyrslagre, og kjører utstyret på supersalg, etter påfallende dårlig omsetning denne sesongen. Men er det virkelig den riktige veien å gå? Med tanke på klimagassutslippene fra all produksjonen, frakten, investeringen og lagringen av slike varer, burde man ikke heller oppfordre til å leie utstyr eller handle lokalt og miljøvennlig i stedet?

Heldigvis finnes det allerede organisasjoner og gründere som har tråkket vei og skapt muligheter for folk flest til å føre en mer miljøvennlig (og økonomisk!) vintersport. Vi i Om i morgen har derfor tatt en kjapp prat med Ole Edvard Halmøy, daglig leder i Ecosport:

Fra én nyoppstartet gründer-gjeng til en annen, hvordan går det? 

Vi har kanskje valgt feil vinter å starte en vintersportbedrift, men samtidig vet vi nå at det finnes et marked for utleie. Spesielt for barnefamilier, som kan leie utstyr gjennom hele sesongen til barna, i stedet for å kjøpe nytt hvert år.  

Hva var motivasjonen bak å starte Ecosport i Norge? 

Motivasjonen vår med å starte Ecosport er å tilby topp kvalitets utstyr uten at kunden trenger å binde kapital i det, og samtidig bidra med å bevare miljøet.

Hvordan fungerer det hvis man ønsker å leie utstyr av dere?

For å leie utstyr hos oss kan du besøke vår fysiske butikk i Oslo, eller leie gjennom nettbutikken vår. Hvis kundene ønsker å være sikre på at de får rett størrelse og type utstyr, kan det forhåndsbestilles og hentes eller sendes, alt etter kundens behov. Utstyret kan leies fra bare en dag til en hel vintersesong.

I tillegg til miljøvennlige aktører som Ecosport, er organisasjonen BUA et godt og landsdekkende alternativ for leie av utstyr til sport og friluftsliv. Er man på utkikk etter utstyr til odel og eie, anbefales det alltid å sjekke ut finn.no eller appen Tise for skatter til liten og stor. I tillegg er kanskje den viktigste oppfordringen å ta godt vare på eget utstyr og klær, slik at det varer lengst mulig, og velge den mest miljøvennlige reiseruten til vinterfjellet. 

Nyt vinteren, fjellet og snøen, og husk at vinteren må tas vare på. 

Skrevet av Christina Stensland Olsen for Om i Morgen Stiftelsen.

Foto: Anders Stensland Olsen (instagram.com/andersstensland

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *